maandag 10 februari 2014

Olympische column: Olympisch kampioen voor een halve minuut

Wat een geweldige 500 meter hebben we vandaag kunnen zien. Een wedstrijd waar werkelijk alles in zat. Bovenal dramatiek. Op basis van zijn prestaties in de afgelopen twee seizoenen verdiende Michel Mulder het goud, maar de manier waarop Jan Smeekens naar de tweede plek werd verwezen was wel heel erg pijnlijk.

Ongeveer een halve minuut waande Smeekens zich op de top van de Olympus. Om daar vervolgens kei- en keihard vanaf te vallen omdat de tijd van Mulder met maar liefst vierhonderdste van een seconde werd gecorrigeerd. Iets wat ik in al die jaren dat ik het schaatsen volg nog nooit heb meegemaakt. De korte periode van de ‘kickfinish-hype’ daargelaten.

Wel diep respect voor Smeekens, die vrijwel direct na de wedstrijd al ijskoud kon beweren blij te zijn met zilver. Heel sportief natuurlijk maar ik kan daar met mijn pet niet bij. Zelf zou ik minimaal drie weken geen daglicht hoeven zien. Hoe kun je nou blij zijn als je de mogelijk enige kans uit je leven op Olympisch heldendom op eenhonderdste hebt gemist?

Op dit moment is Smeekens voor het Nederlands publiek misschien wel net zo’n groot kampioen als Michel Mulder. Maar wie weet er over vier jaar nog wie er vandaag tweede werd? Zeg eens eerlijk, toen u vandaag Annette Gerritsen zag zitten als analiste bij de NOS, dacht u toen aan de 1000 meter van vier jaar geleden toen zij op tweehondersdsten het goud miste en zilver pakte? Niet he? Waarschijnlijk wist u zonder naamondertiteling niet eens wie die knappe blondine was. Terwijl het ganse land weet wie Mark Tuitert is, omdat één van de weinige wedstrijden die hij ooit heeft gewonnen toevallig een Olympische race was.

Dat is het verschil tussen een topprestatie en een legendarische prestatie. Het verschil dat vandaag met éénhonderdste in het nadeel van Jan Smeekens is uitgevallen. “Zilver met een gouden randje”, zou Herbert Dijkstra gezegd hebben. Ik gun het Smeekens van harte dat iedereen zijn prestatie zo zal blijven herinneren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten