donderdag 14 oktober 2010

Koken met Yuri (2)

Het zit onze vriend Yuri van Gelder niet mee. Ruim een jaar geleden was daar ineens een positieve dopingtest en nu hij eindelijk definitief van de cocaïne af leek te zijn wordt hij er door de turnbond van beschuldigd dat hij wederom zijn toevlucht heeft genomen tot het beruchte witte goedje.

Waarschijnlijk sta ik er te ver vanaf maar eigenlijk snap ik de commotie niet helemaal. Er is nu immers geen positieve dopingtest en er zal dus geen sprake zijn van een internationale schorsing. Yuri was een cokeverslaafde, ook al vindt hij dat zelf een zwaar woord. Bij afgekickte verslaafden bestaat altijd de kans op een terugval. Sterker nog, die kans is volgens mij behoorlijk groot. Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat Yuri het niet kon laten om een lijntje te nemen. In plaats van hem te helpen deze tegenslag weer te boven te komen laat de bond hem keihard vallen. Opvallend en eigenlijk niet te begrijpen omdat er in dit geval waarschijnlijk geen sprake is van er niet vanaf willen blijven maar het gewoonweg niet kunnen. De intentie is er wel alleen de geest en het vlees zijn nog te zwak.

Opvallend is ook hoe verschillend sommige sporters die soortgelijke misstappen begaan hebben uiteindelijk benaderd worden. Kijk bijvoorbeeld naar Jonathan Reis bij PSV. Vorig jaar ontslagen vanwege een drugsverslaving en het weigeren van hulp daaraan. Vervolgens alsnog in therapie, terug bij PSV en onlangs wederom onnoemelijk in de fout. Hoewel Reis werd betrapt op rijden onder invloed van alcohol werd hij enkele weken nadien in het Philipsstadion toegejuicht als ware hij de enige echte Messias. Van Gelder daarentegen krijgt louter hoon over zich heen. En dat terwijl hij in het verleden toch al beduidend meer heeft gepresteerd dan Reis waarschijnlijk ooit zal doen. En laten we niet vergeten dat onze ‘Lord of the Rings’ nog altijd één van ’s werelds beste turners is, getuige zijn wereldbekeroverwinning in Gent van een maandje geleden.

Mocht het zo zijn dat Yuri daadwerkelijk een terugval heeft gehad dan zou ik als turnbond zijnde hem in bescherming nemen. Tegen Yuri zou ik zeggen: ga lekker nog een paar weekjes in dat kasteel in Schotland zitten. Even tot rust en inkeer komen. Beetje in vorm blijven door je ringen aan die boom te hangen en over een paar maanden weer back in business. Londen 2012 is ook dan nog altijd haalbaar. De goede wil is er wel, daar ben ik van overtuigd. Nu nog omzetten in daden. Kom op Yuri! Zoals je zelf al zei: “Ik ben een fucking sportman, geen junkie!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten