woensdag 26 augustus 2009

Sail away

De dertienjarige Laura Dekker is vanwege haar ambitieuze plan om in haar eentje de wereld rond te zeilen niet meer uit het nieuws weg te slaan. Vooral ook omdat ze van hogerhand nogal wat tegenstand ondervindt. Eergisteren moest ze zelfs voor de kinderrechter verschijnen omdat de Raad voor de Kinderbescherming een zaak tegen haar had aangespannen. Zelf vindt Laura alle ophef rondom haar persoontje maar ‘een beetje overdreven’. Ik kan me daar wel in vinden.

Er zijn in dit land regels die moeten worden nageleefd. Maar het kan toch niet zo zijn dat iemands hele leven bepaald wordt door regels en wetten? Een mens is vrij om zijn eigen leven in te richten zoals hij of zij dat graag wil, zolang hij of zij anderen maar niet kwaad doet of schade berokkent. Als het nou de droom van dit meisje is om in een zeilboot de hele wereld rond te varen, laat haar dat dan lekker doen. Ze is met haar reis toch niemand tot last?

Natuurlijk zijn er mensen die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Wanneer ik op mijn dertiende hetzelfde plan zou hebben gehad als Laura, dan zou het inderdaad beter zijn geweest wanneer men mij niet had laten gaan. Ik was immers absoluut niet capabel om zo’n reis tot een goed einde te brengen en had mezelf waarschijnlijk ernstige problemen op de hals gehaald. Maar dit meisje heeft in het verleden al bewezen dat ze over meer dan genoeg kwaliteiten beschikt om zichzelf en haar bootje heelhuids over de wereldzeeën te loodsen. Uiteraard kleven er altijd risico’s aan een dergelijke onderneming, maar de kans op succes is vele malen groter.

Het meest vermoeiende argument om het dappere meisje aan wal te houden is de leerplichtwet. Het is goed dat die wet bestaat, omdat op deze manier iedereen in Nederland verplicht onderwijs moet volgen en dus later meer kans heeft op een baan en een goed leven. Dit geldt dan vooral voor kansarme jongeren die anders in de goot terecht zouden komen. Maar Laura kan natuurlijk nooit als kansarme jongere worden omschreven. Bovendien is het niet zo dat wanneer Laura niet naar school gaat ze ook helemaal niks leert. Levenslessen leer je niet uit boekjes. Het meeste leer je van het leven zelf. Wanneer zij straks terugkeert van haar wereldreis heeft ze als vijftienjarige al tien keer meer levenservaring dan ik op mijn vijfentwintigste. Verder neemt ze haar leerboeken zelfs nog mee aan boord, zodat ze ook nog gewoon een schooldiploma kan halen.

Van mij hoeft dat laatste niet eens. Laat haar die studie toch lekker een paar jaar later afronden. Waarom moet ieders leven toch zo strak georganiseerd zijn?
Tegen Laura zou ik willen zeggen: neem zo snel mogelijk die Nieuw-Zeelandse nationaliteit aan en steek van wal. Have a good trip!

5 opmerkingen:

  1. Als je uitzonderingen op wetten gaan maken is het einde zoek. Daarbij geef je dan de ene mens meer rechten dan de andere, want per definitie in Nederland niet mag.

    Laura zou geen leerplicht hebben omdat ze deze uitdaging heeft. Als Pietje dan een gelijke uitdaging heeft in Autoracen, is het dan hetzelfde? Mag dan iedereen met een grote ambitie onder de leerplicht uit komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet zo dat Laura geen zin heeft om naar school te gaan en daarom maar een potje gaat zeilen. Ze heeft zelfs een oplossing bedacht om tijdens de tocht nog schoolvakken te volgen. Respecteer dit gebaar en gun haar dit avontuur.
    We moeten niet zo krampachtig aan regels vasthouden. Het is goed dat ze er zijn, maar ze moeten wel juist geïnterpreteerd worden. Anders verdwijnt toch alle spontaniteit uit het leven? En dat zou zonde zijn, want je hebt er maar één. Ze is niemand tot last dus laat haar lekker gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn punt blijft: als je één uitzondering gaat maken, komen er meer. Ik zeg ook niet dat ze niet wil leren, maar ik vind gewoon dat een wet voor iedereen moet gelden. Geen uitzonderingen. Waarom anders een wet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant in het nrc van vandaag: De moeder van Laura is tegen de reis. Ze denkt "dat Laura de druk van de derde wereld en het zo lang alleen zijn niet aankan". Ook verdenkt ze de vader van Laura ervan dat hij al jaren bezig is dit idee bij haar in te prenten.
    Goed dat de rechter heeft besloten Laura een paar maanden goed te bestuderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inmiddels heeft de zaak internationale aandacht. CNN gaat er aandacht aan wijden, Oprah Winfrey heeft haar uitgenodigd...er zal dan waarschijnlijk wel een exclusiviteitsbeding getekend moeten worden.

    Ben je bekend met de publicatie van Jan Kuitenbrouwer ? http://www.jankuitenbrouwer.nl/2009/08/27/donderdag-27-augustus-1745/

    Wellicht geeft dit een andere kijk op de zaak. Ken je het verschijnsel waarbij een ouder van een talentvol kind als het ware het eigen falen probeert goed te maken door te veel druk te leggen op het kind? Iedereen die met jeugdopleidingen bezig is kent dit...

    BeantwoordenVerwijderen