zaterdag 5 december 2009

Review: Brothers

Welke rol Tobey Maguire ook speelt, in eerste instantie zie je in hem toch nog altijd de verlegen nerd Peter Parker uit de Spiderman-trilogie. Echter, wanneer het oorlogsdrama ‘Brothers’ een half uurtje onderweg is denk je niet meer aan ‘Spidey’ maar staat daar captain Sam Cahill. Deze stoere marinier laat zijn vrouw Grace (Natalie Portman) en twee dochters achter om zijn mannen in Afghanistan aan te voeren. Tijdens de missie wordt de helikopter van Sam uit de lucht geschoten. De Amerikanen gaan er vanuit dat de gehele bemanning is omgekomen. Dit nieuws slaat bij het thuisfront in als een bom. Sam’s jongere broer Tommy (Jake Gyllenhaal), die door zijn vader als de nietsnut van de familie wordt beschouwd, neemt de zorg voor Sam’s gezin over. Hij en Grace groeien steeds meer naar elkaar toe. De hele situatie verandert nogmaals drastisch wanneer Sam nog in leven blijkt te zijn.

‘Brothers’, een remake van de Deense film ‘Brødre’, is een indrukwekkend verhaal over twee broers die in dezelfde tijdspanne een tegenovergestelde ontwikkeling doormaken. De keiharde marinier Sam wordt door de gebeurtenissen in het oorlogsgebied mentaal compleet gesloopt, terwijl zijn broer Tommy transformeert van bajesklant naar een zorgzame familieman met verantwoordelijkheidsgevoel.

De sterrencast van deze film maakt haar reputatie meer dan waar. Het ijzersterke spel van de drie hoofdrolspelers maakt het verdriet en de wanhoop bijna voelbaar. ‘Brothers’ illustreert het menselijk drama dat oorlogstrauma’s met zich meebrengen op een schitterende manier. Het geheim dat Sam met zich meedraagt is bijna ondraaglijk. Dat de kijker dit ook voelt is een vette pluim voor Maguire.

Hoewel het ietwat abrupte einde wel enige vraagtekens achterlaat kan deze film dat hebben. Een absolute aanrader voor iedere filmliefhebber!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten