vrijdag 3 augustus 2012

Olympische column: Badmintonsters terecht uitgesloten

Op de Olympische Spelen zijn vier Aziatische badmintonteams, die uitkwamen in het damesdubbelspel, gediskwalificeerd vanwege een, zoals dat in het Engels zo mooi wordt genoemd, ‘unsportsmanlike conduct’.  De duo’s waren al geplaatst voor de volgende ronde, speelden de laatste poulewedstrijd tegen elkaar en deden alle vier enorm hun best om die wedstrijd vooral niet te winnen zodat men in de vervolgronde een zwakkere tegenstander zou treffen.

Dit leverde  bespottelijke taferelen op. De ene na de andere service vloog het netje in. En ging de shuttle per ongeluk een keer over het net dan volgde direct daarna een misser waar tante Trees, die tijdens haar vakantie graag een shuttletje slaat op camping Het Heidehofje, zich nog diep voor zou schamen. Het publiek kon het niet waarderen, de hoofdscheidsrechter evenmin. Hij sprak de speelsters streng toe en dreigde de teams met uitsluiting als ze niet beter hun best zouden doen. Veel hielp het niet. De beste man had de baan nog maar net verlaten of de service ging weer net zo snel het netje in als daarvoor. Gevolg: geen makkelijke tegenstander maar helemaal geen tegenstander meer. Exit!

Volkomen terecht natuurlijk. Wat die dames lieten zien had helemaal niets met sport te maken. Pierre de Coubertin zou zich omdraaien in zijn graf bij het zien van zoveel lamlendigheid. Deze speelsters hebben hun sport ernstige schade toegebracht en het is niet meer dan normaal dat ze daarvoor gestraft worden. Wat een laffe houding trouwens, verliezen om een sterke tegenstander te ontlopen. Als je Olympisch kampioen wil worden moet je dat ook verdienen en moet je iedereen kunnen verslaan.

Tegenstanders van deze maatregel trekken de vergelijking met andere sporten waarbij nogal eens wat wordt weggegeven, bijvoorbeeld het voetbal. Toch gaat deze vergelijking niet helemaal op. Bij een mogelijk gunstig scenario bij een nederlaag wordt er in die gevallen vaak een b-team opgesteld. Deze ploeg wil dan vaak wel winnen om te bewijzen dat men in de basis dient te staan maar de tweede keus heeft gewoonweg minder kwaliteiten. De overbekende salonremise is vervelender voor de toeschouwers maar nog wel te begrijpen omdat een nederlaag dan doorgaans fatale gevolgen heeft.

Het publiek is in deze overigens ook een belangrijke factor. Toen Heerenveen afgelopen seizoen expres verloor van Feyenoord was iedere toeschouwer in het Abe Lenstra Stadion daar blij mee omdat hun ploeg daarmee bereikte wat het wilde bereiken, namelijk Europees voetbal. De mensen die in Londen een kaartje hebben gekocht voor het badminton zijn doorgaans neutrale toeschouwers die voor hun geld graag sport willen zien en niet een parodie daarop. Deze sportliefhebbers zijn door de badmintonsters in kwestie gewoonweg opgelicht en zullen zich in het vervolg wel drie keer bedenken alvorens zij hun zuurverdiende geld uitgeven aan badmintonkaartjes.

Omdat een reglementaire nederlaag in dit geval weinig zoden aan de dijk zet en een levenslange schorsing me iets te ver gaat denk ik dat uitsluiting van de Spelen een passende straf is. Hopelijk hebben onze Aziatische vriendinnen er iets van geleerd en zullen ze de volgende keer dat ze aan service zijn de shuttle gewoon weer OVER het netje spelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten