woensdag 1 augustus 2012

Olympische column: Kinderen aan de top

Het mooie aan de Olympische Spelen is dat er geen excuses meer zijn. Voor de meeste sporten, voetbal en tennis daargelaten, zijn dit de allerbelangrijkste wedstrijden die er bestaan. Bij nationale kampioenschappen sparen de toppers zich vaak voor Europese of wereldkampioenschappen en wanneer men bij die titeltoernooien niet naar behoren presteert is het excuus vaak dat men zich volledig richt op de Spelen.

Is de Olympiade eindelijk daar dan kan niemand zich meer verschuilen. Iedereen is in topvorm en men brengt het beste in elkander naar boven. Met name in de zwemsport is dit fascinerend om te zien. Sowieso is zwemmen een fantastische (televisie)sport. Voor mij zijn zwemmers de ultieme sportmensen. Zowel qua uiterlijk vertoon (alle spieren zijn supergoed ontwikkeld) als in de trainingsarbeid die men moet leveren en het leven dat men moet leiden om optimaal te kunnen presteren. Deze dagen zit ik dan ook iedere avond voor de buis om te zien hoe al die zwemmers na jaren en jaren voorbereiding het beste uit zichzelf halen.

En hoe gênant en frustrerend moet het zijn wanneer je als gevestigde zwemtopper met jarenlange trainingsarbeid achter de rug verslagen wordt door een kind? Het is inmiddels al veel dames overkomen want tot nu toe hebben we al een 17-jarige, een 16-jarige en zelfs een 15-jarig meisje goud zien winnen. Alle ervaren toppers zijn al vanaf de vorige Spelen bezig met maar één ding. Om uiteindelijk verslagen te worden door iemand die vier jaar geleden waarschijnlijk net zwemdiploma B had behaald.  

Hoewel vrouwen doorgaans eerder volwassen zijn dan mannen kun je je toch bijna niet voorstellen dat deze tieners al op hun fysieke hoogtepunt zijn. Derhalve is de geruchtenmachine in Londen al flink op gang gekomen. Met name bij de prestaties van de 16-jarige Chinese Ye Shiwen fronst menig zwemkenner de wenkbrauwen. Velen vermoeden dat het snoeppotje van de kleine Ye iets anders bevatte dan zuurtjes, dropjes of gesuikerde rijstkorrels.

Bewezen zijn die zaken echter allerminst dus vooralsnog zijn het grote sensaties die men moet waarderen en waar men gewoon van moet genieten. Je vraagt je wel af wat er zal gebeuren wanneer deze meiden de komende jaren daadwerkelijk volwassen worden en serieus doortrainen. Worden ze dan niet té oppermachtig? Misschien wel, maar het is zeer interessant om te kijken waar dergelijke supertalenten toe in staat zijn. En vrees niet, ook over vier jaar zullen er op de Spelen weer de nodige verrassingen plaatsvinden, dus ook dan zal het zwemmen weer fascinerend zijn om te bekijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten