maandag 13 juli 2009

Koken met Yuri

Ga je door cocaïne betere sportprestaties leveren? Lijkt me niet. Ik was daarom ook niet heel geschokt toen ik vanmiddag op de radio hoorde dat Yuri van Gelder betrapt is op het gebruik van het beruchte witte goedje. Net zo min als ik dat was toen Tom Boonen onlangs weer eens gepakt werd voor een zelfde vergrijp. Ontzettend stom van beide heren, maar hun prestaties worden door deze onthullingen niet ineens minder waard.

Ik zou het niet terecht vinden wanneer van Gelder door de turnbond wordt geschorst. Een schorsing van een sportbond wegens het gebruik van een bepaald middel moet naar mijn mening pas worden opgelegd als dat middel de sporter ook daadwerkelijk beter laat presteren. Zolang dat niet het geval is valt het gewoon onder het eigen risico. Vijftienhonderd euro boete betalen en beloven dat je het nooit meer zult doen. Daarmee kan het wat mij betreft worden afgedaan. Met zijn naderende ontslag bij Defensie ben ik het wél eens. Hij heeft bewust de regels van zijn werkgever aan zijn laars gelapt. Dan ben je geen betrouwbare werknemer meer. Opdonderen dus.

Wat bezielde onze ‘Lord of the Rings’ om vlak voor een wedstrijd, waarbij je zeker weet dat je gecontroleerd wordt, nog een lading coke naar binnen te werken? Op het moment dat hij dat poeder opsnoof wist hij dat hij die oefening op het NK voor niks ging doen en dat hij kon fluiten naar zijn carrière bij de landmacht. Ik kan daar met mijn pet echt niet bij.

Met zijn actie heeft van Gelder ook zijn geloofwaardigheid grotendeels verloren. Een tijdje geleden werd hij door zijn voormalige trainer van drugsgebruik beschuldigd. Van Gelder ontkende in alle toonaarden. Nu blijkt dus dat hij wel degelijk een drugsprobleem heeft. Nogmaals, zijn sportieve prestaties blijven onaangetast, maar als mens heeft Yuri nu wel een heel groot probleem.

Wat wel voor hem pleit is dat hij, nog voordat de uitslag van de controle bekend was, zelf zijn stommiteit heeft toegegeven. Want hoeveel sporters zouden niet zijn gevlucht in zwakke, soms zelfs lachwekkende excuses? ‘Cocaïne? Ik dacht dat het gewoon magnesium was!’ Het zou een klassiekertje geweest kunnen zijn. Gelukkig heeft hij zichzelf dat bespaard.

Vlak voor het NK heb ik Yuri nog kort geïnterviewd. Dat was bij de wereldbekerwedstrijd boulderen (sportklimmen) in Eindhoven, waar ik namens het ED verslag van deed. De nationale turnheld kwam, ter promotie, die middag ook een wandje beklimmen. Tijdens ons gesprek roemde hij de sfeer die er bij het boulderen heerst. “Super relaxed” vond hij de mensen. Ik realiseerde het me toen niet, maar waarschijnlijk bedoelde hij hiermee: ‘Met die lui hier zou ik heel goed een lijntje kunnen snuiven’.
In datzelfde vraaggesprekje gaf hij aan dat hij nog zeker acht jaar wil turnen. Hij is dus nog lang niet klaar en hij zal na een mogelijke schorsing zeker nog wel terugkeren aan de ringen. En dat is maar goed ook. Want hoe je het went of keert, qua prestaties blijft hij een geweldige sportman. En geloof mij, als hij uiteindelijk olympisch goud wint dan is iedereen deze affaire direct vergeten.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Jasper,

    Leuk blogje.

    Ik ben er zelf van overtuigd dat het hele antidopingbeleid op de schop moet. Genotmiddelen zoals cocaïne zijn geen doping en daar moeten de dopingautoriteiten dan ook niet op controleren. Dat is gewoon een zware schending van de privacy. Entertainers van buiten de sport worden ook niet op genotmiddelen gecontroleerd, tenzij ze ermee achter het stuur kruipen natuurlijk.

    Daarnaast ben ik van mening dat het gebruik van doping beter vrijgegeven kan worden. De draconische maatregelen die nu in alle sporten gelden (zelfs in schaken en dammen), staan in geen enkele verhouding tot het kwaad van een stimulerend middel. Zie je het al voor je hoe iemand als Viktor Kortsjnoj in zijn blote reet voor het oog van de dopingartsen in een potje moet pissen omdat hij misschien spierversterkers heeft gebruikt. Dat is realiteit, want ook op schaaktoernooien wordt tegenwoordig gecontroleerd en officieel moeten de topgrootmeesters zelfs hun where-abouts doorgeven voor out-of-competitioncontroles. Zie ook: http://dubbelschaak.blogspot.com/2007/06/doping-door-huub-van-dongen-in-de.html. Er is jammer genoeg iets niet helemaal in orde met m'n oudere blogberichten, maar de tekst is nog OK.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jasper,

    Cocaine wordt hier een genotmiddel genoemd wat geen invloed zou hebben op prestaties.
    Lichamelijk misschien niet, maar wat denk je van de mentale prestaties?

    Elke sportieve prestatie is gedeeltelijk afhankelijk van de mentale capaciteiten, en zeker individuele sporten -zoals turnen- zijn mentaal zwaar belastend. Succes of falen zijn immers direct gerelateerd aan de sportman zelf, en is er geen team waarop je terug zou kunnen vallen.

    De effecten van cocaine:

    Cocaïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en ademhaling en verhoogt de bloeddruk.
    Het hangt van de dosis, en de manier waarop hij het gebruikt af wat de gebruiker voelt. Ook de lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en het verwachtingspatroon spelen een rol. Een aantal veel voorkomende effecten van cocaine zijn: het uithoudingsvermogen wordt groter, hongergevoel en vermoeidheid verdwijnen. Pijn wordt minder snel voelbaar. De gebruiker wordt opgewekt en vrolijk, voelt meer energie en denkt de hele wereld aan te kunnen. Deze effecten doen zich voor, als de gebruiker af en toe cocaïne neemt. En niet te veel tegelijk. De effecten zijn binnen een half uur verdwenen. En als hij het gevoel opnieuw wil krijgen moet hij het opnieuw innemen. Zwaardere gebruikers worden vaak rusteloos en raken snel geïrriteerd. Zelfvertrouwen kan doorslaan tot overmoed. En de zware gebruiker gaat in een schijnwereld leven. De contacten die hij met anderen legt zijn vaak oppervlakkig. Alle drukte gaat om niets en ook intieme gevoelens blijken achteraf schijn.
    Matig gebruik van cocaïne kan seksueel stimulerend werken. Als je het gebruik vermeerderd kan het zin in seks sterk afnemen of helemaal verdwijnen.

    Dus, het gebruik van cocaine kan wel degelijk effect hebben op de sportieve prestatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Jasper,
    ben het helemaal met je eens. Cocaïne is niet verboden omdat het prestatieverhogend werkt, maar omdat het tegen de geest is van de sport. Zouden broodje hamburgens dan ook op de verboden lijst moeten staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Professionele sport is óók tegen de geest van de sport...zo'n 50 jaar geleden was er een enorme discussie over het al dan niet betalen voor een sportieve prestatie. Er zijn zelfs legio sportbeoefenaars geweest die op hoog niveau als amateur hun sport beoefenden en uit principe niet professioneel wensten te sporten. Onvoorstelbaar, maar waar.

    Kijk eens op http://sport.infonu.nl/diversen/22375-hoe-cocainegebruik-je-sportprestaties-kan-beinvloeden.html

    BeantwoordenVerwijderen