donderdag 8 juli 2010

WK-column: finalestress

We zijn er bijna! Nog één wedstrijdje moeten onze voetballers winnen om zich tot wereldkampioen te mogen kronen. Wat zou er in de hoofden van die mannen omgaan? Die gasten moeten toch stijf staan van de zenuwen? Er zijn maar weinig voetballers die ooit een WK-finale mogen spelen. Onze Oranjeklanten zijn dit jaar de uitverkorenen, maar voor veel spelers zal het een once in a lifetime opportunity zijn om die cup te winnen. Één kans en die moeten grijpen, het kan bijna niet anders dan dat daar de nodige stress bij komt kijken.

Maar niet alleen voor de spelers is het een nerveuze periode. Ook voor de in het vaderland achtergebleven voetbalsupporter leidt de finaleplaats van oranje tot een stressvolle situatie. De televisiekijker realiseert zich immers ook terdege dat hij getuige is van een historische gebeurtenis.

Zondag is het zover. De ultieme droom van iedere voetballiefhebber, waar hij natuurlijk optimaal van wil en moet genieten. Maar dan ontstaat de innerlijke onrust. Hoe haal ik nou het meeste uit deze finale? Waar moet ik kijken? Thuis op de bank (waar je de wedstrijd en het commentaar het beste kunt volgen) of in de kroeg (waar beeld en geluid doorgaans niet al te best zijn)? In een stad of in het dorp? Met vrienden of familie? Of alleen met de kat?

Moeilijke keuzes. Kies je voor het één dan mis je het ander. Er zal het één en ander afgewogen moeten worden. Een collectieve ontlading is mooi, maar is die minder wanneer het gezelschap kleiner is? En waar is het feest na afloop het leukst? Als er al een feest komt, want als we onverhoopt mochten verliezen dan duik je natuurlijk het liefst meteen je eigen bed in.

Misschien toch eerst maar even de voorspelling van octopus Paul afwachten…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten